Kome ne pomaže lečenje bolesti zavisnosti?


Lečenje narkomanije ili alkoholizma ne pomaže onima koji:

- su se lečili pomoću metoda koje za njih nisu odgovarajuće
- nisu dobili ili nisu ispoštovali preporuke lekara po okončanju bolničke etape lečenja
- su potrošili poslednji novac na nepravilno lečenje, a kada su dobili priliku za tačnu dijagnozu i upoznavanje sa novom metodom, više nisu imali sredstava za lečenje

Čovek često posle dugog dvoumljenja i borbe sa samim sobom donosi odluku o tome da je došao trenutak da se skine sa droge, da prestane da pije, da se izleči od psihičke zavisnosti. U tom trenutku pred njim stoji još važnije pitanje – gde lečiti bolesti zavisnosti?

Za to su od najvećeg značaja dve stvari:

1. Kakav će biti ishod lečenja?
2. Koliko košta lečenje?

Obe stvari zavise od tačne informacije i širine izbora među bolnicama i lekarima.

Danas je već svima dobro poznato da je zavisnost od droge i zavisnost od alkohola hronično oboljenje koje preti recidivima i smrću. Takođe je poznato da se bolesti zavisnosti mogu uspešno lečiti kao i bilo koje drugo hronično oboljenje. Rezultat delimično zavisi, naravno, od spremnosti i želje za izlečenjem. Međutim, mnogo je važnije to što ostatak rezultata zavisi od detaljne dijagnoze same bolesti zavisnosti, mogućih komplikacija i propratnih oboljenja, kako fizičkih tako i psihičkih.

Iz pravilno urađene dijagnostike proizlazi sledeće:

- Prognoza progresiranja oboljenja i objektivna opasnost koju ono predstavlja po čoveka
- Perspektivnost, efikasnost lečenja ovim ili onim metodama, mogući rizici i trajanje bolničkog lečenja u zavisnosti od različitih metoda
- Pravilan izbor specijalne bolnice koja može da obezbedi pravu metodu po minimalnoj ceni kako se ne bi trošio na nešto što je suvišno
- Tačan izbor individualne sheme medikamenata i psihoterapije posle bolničkog lečenja
- Neophodni načini i trajanje zaštite protiv recidiva

Uglavnom se sve navedene tačke mogu isplanirati i saznati pre početka lečenja. Tek po ispunjavanju navedenih uslova se može računati na visoki rezultat u lečenju narkomanije ili alkoholizma.

Kada se obratite za konsultaciju nekoj od specijalnih bolnica, čak i najpoznatijim i najskupljim, šta možete očekivati? Savesno će Vas obavestiti o metodama i standardnim programima koji se tamo primenjuju. A koliko će sve to pomoći baš Vama, videće se mnogo kasnije. Koliko neko ima novca i života da “igra na sreću“?

Kakva pitanja treba odmah razjasniti kako bi se planirao individualni program lečenja i postigli najbolji rezultati kod bolesti zavisnosti?

U svakom individualnom slučaju ona mogu biti različita, ali evo šta je obavezno za Vašeg lekara:

1. Koja je faza i stepen zavisnosti?
2. Kakve supstance i u kojim dozama one mogu izazvati oboljenje?
3. Kakve su komplikacije već prisutne za duševno i fizičko zdravlje?
4. Koje propratne bolesti su prisutne?
5. Kakva je porodična situacija i kakvo je socijalno i profesionalni položaj pacijenta?
6. Kakve metode lečenja bolesti zavisnosti su već primenjivane? Kakvi su bili rezultati?
7. Kakav rezultat lečenja bolesti zavisnosti želi da postigne sam pacijent?

RefindYourWay preporučuje da se pre početka lečenja narkomanije ili alkoholizma sakupi maksimalna ifnromacija od nezavisnog kvalifikovanog specijaliste. Potražite na internetu ozbiljne državne internet prezentacije na tu temu, članke stručnjaka, potražite mišljenje iskusnih psihijatara specijalizovanih u oblasti lečenja zavisnosti.

RefindYourWay konsultuje svoje klijente upravo kao nezavisni specijalista. Mi se odlikujemo velikim iskustvom i širokim spektrom kvalitetnih metoda u oblasti lečenja bolesti zavisnosti tj. patologije zavisnosti. Naš glavni konsultant – ruski psihijatar sa 25-godišnjim iskustvom psihijatar-adiktolog Viktor Šubaev. On je stvorio metodu informacione korekcije ličnosti i sudbine INFOTURN koja je usmerena na otklanjanje psihičke zavisnosti, želje ili žudnje za drogom i alkoholom.