Zavisnost od halucinogena


Halucinogene droge


Halucinogeni su droge koje izazivaju poremećaje čulnih opažanja, u prvom redu vizuelnih, koji se manifestuju iluzijama, pseudohalucinacijama, a znatno ređe pravim halucinogenim doživljajima. Slični poremećaji se javljaju kod delovanja halucinogena na čulo sluha, dodira I mirisa. Nekada, ovi poremećaji istovremeno mogu zahvatiti više čulnih organa. Osim toga, u dovoljnim dozama i kod senzitivnih osoba halucinogeni izazivaju alternaciju raspoloženja, osećanja i svesti različitog stepena. U visokim dozama halucinogeni izazivaju stimulaciju, sediranje, delirantna i psihotička stanja. Ove droge se još nazivaju i psihodeličkim, tj. drogama koje imitiraju psihoze.

Najpoznatiji halucinogeni su sledeći:
• LSD
• Meskalin
• Psylocybin
• Kaktus Pejotl
• Lepak, rastvarači…

Kod halucinogenih droga nema fizičke zavisnosti, pa prema tome ni apstinencijskog sindroma. Psihička zavisnost se može javiti, ali je slabo izražena. Fenomen tolerancije se kod konzumenata halucinogena brzo uspostavlja. Postoji i fenomen ukrštene tolerancije među pojedinim halucinogenim agensima.

Halucinogene droge se uzimaju povremeno i sa velikim razmacima zbog prirode psihotičkih doživljaja koje izazivaju. Ove droge se koriste u razmacima od nekoliko nedelja, pa čak i meseci. Međutim, svako, pa čak i jednokratno uzimanje halucinogena može imati nesagledive, čak i tragične posledice za onog ko se upušta u tu opasnu avanturu.

 

 

 

 


Halucinogene droge LCD pecurke