Brza detoksikacija od heroina uz indukciju Naltreksona


Sprovođenje brze detoksikacije uz indukciju Naltrexona je otpočelo u cilju pooštravanja bezbednosti, ubrzanja samog procesa i smanjenja cene lečenja. Primena ovakve metode kod odvikavanja od heroina je otpočela odmah posle sprovedenih kliničkih ispitivanja u nekim od najboljih klinika u SAD, Velikoj Britaniji i Australiji. Usavršena tehnologija čišćenja ćelija od heroina pod sedacijom i analgezijom uz istovremeno plasiranje Naltrexon implanta.

Iskusni lekari smatraju da je apstinencijalnu krizu bolje sprečiti nego lečiti. Stoga se još pre početka čišćenja organizma pomoću opijatskih antagonista, tj. plasiranja Naltrexon implanta preduzimaju sve neophodne mere za sprečavanje problema vezanog za apstinencijalni sindrom. U cilju obezboljivanja, umirenja sna kao i za stabilizaciju vegetativnog nervnog sistema, za zaštitu od povraćanja i dijareje se daju infuzije sa jakim savremenim lekovima. Pacijent ne trpi, a spava. Posle podne se može probuditi i otići u svoju sobu.

Zaštitni protivopijatski blokator je već plasiran ispod kože i više nema sumnji niti razmišljanja o drogama. Čovek se oseća mnogo igurnije i mirnije, jer je sve ono negativno iza njega. Oseća relaksiranost i umor umesto krize. U nekim slučajevima je potreban još jedan do dva dana u cilju potpunog povratka snage i aktivnosti. Neki pacijenti odluče da provedu taj period u stacionaru ili dnevnoj bolnici pod kontrolom medicinskog osoblja, dok drugi štede na vremenu i novcu i idu odmah kući.
U svakom slučaju pacijenti još neko vreme uzimaju individualnu terapiju u cilju stabilizacije raspoloženja i spavanja. Sem toga se po želji može početi sa seansama holističke terapije u cilju aktivizacije sopstvenih endorfina. Neki posećuju psihologa ili psihijatra kako bi započeli novi put i pronašli sebe u ovom komplikovanom svetu.
 

Prednosti RAI u odnosu na Brzi opijatski detoks:

• Nije potrebna totalna anestezija i specijalni oporavak posle primene iste
• Ceo proces traje jedan dan i pacijent može da ide kući
• Naltrexon-blokator je odmah potkožno plasiran i nema unutrašnje borbe i podsvesnog stresa

 

Nedostaci RAI metode:

• Nije primenljiv kod čišćenja od metadona, substitola, kompensana i drugih sintetičkih opijata produženog dejstva. Odlično se pokazao kod odvikavanja od heroina, tramadola, manjih doza buprenorfina (subutexa, suboxona).

Veoma je važno lekara diskretno informisati o tačnim supstancama i njihovim dozama kako bi detoks prošao maksimalno lako i bezbolno. Takođe je važno dati informaciju o eventualnim somatskim i psihičkim oboljenjima.

Sve navedeno čini ovu metodu dostupnijom po ceni i bezbednosti. Pacijenti koji ne žele totalnu anesteziju, imaju kontraindikacije za UBOD ili jednostavno ne mogu priuštiti isti, biraju RAI.