Metode detoksikacije (odvikavanja) od heroina, metadona, substitola i drugih opijatskih droga

 

Savremene ultrabrze i brze metode odvikavanja od narkotika na američki i ruski način


Pogledajte ispovesti pacijenata posle brze detoksikacije
Saznaj više o zaštiti od recidiva
Često postavljana pitanja o bezbolnom čišćenju od opijatskih droga

 

Ultra brzo odvikavanje od heroina

Osamdesetih godina je izrađena ultrabrza detoksikacija za bezbolno odvikavanje organizma od heroina i drugih opijata. Već tri decenije se ta anesteziološka metoda intenzivno primenjuje u Americi, Izraelu, Rusiji, Engleskoj i drugim zemljama. Za to vreme se metoda usavršavala i postajala sve udobnija i bezbednija. Takvu medicinsku proceduru obavljaju specijalno obučeni timovi lekara i medicinskih sestara. Međutim, i u današnje vreme, ultrabrza detoksikacija ne odgovara svakome i lekari vrše pažljiv odabir pacijenata za takozvani "ultrarapidni detoks".

Saznajte više od autora metode ultrabrze opijatske detoksikacije - doktora Waismanna.

Skidanje sa heroina - primer najbezbednijeg i najudobnijeg rapid detoxa

Kod ultra brzog odvikavanja od opijata se obavlja sledeće:

- Detaljna dijagnostika i priprema za anesteziju i čišćenje ćelija od opijata
- Indukcija pacijenta u medikamentni san ili anesteziju
- Zaštita organa i organizma u celini za vreme brzog odvikavanja od heroina i drugih opijata plus monitoring vitalnih funkcija pacijenta pomoću specijalne aparature
- Prevencija sindroma apstinencijske krize i i obezboljivanje, stabilizacija vegetativnih funkcija, zaštita pacijenta od svih vrsta diskonforta u toku sna
- Čišćenje ćelija organizma od opijata pomoću specijalnih lekova antagonista
- Kontrola čišćenja organizma i odsustva sindroma apstinencijske krize
- Postepeno buđenje pacijenta i medicinska zaštita od preostalih sindroma apstinencijske krize pod prismotrom aparata i medicinskog osoblja.

Posle ultra brze detoksikacije možete osetiti kratkotrajnu malaksalost i pospanost. Međutim, već nekoliko časova kasnije se vraća snaga, apetit i potpuna fizička i psihička funkcionalnost. Organizam je pripremljen za protivrecidivnu zaštitu pomoću naltrexon depoa (naltrexon implanta koji se popularno naziva "blokator" ili "čip").

Veoma je važno znati da ultra brza detoksikacija uspešno otklanja simptome fizičke opijatske zavisnosti. Međutim, psihička kriza ili psihička zavisnost, patološka potreba za narkotikom ostaju prisutni i neophodno je posebno lečenje za otklanjanje istih.

Brza udobna detoksikacija od metadona, substitola, kompensana i drugih sintetičkih opioida za 5-7 dana
Detoksikacija od sintetičkih opioida dugotrajnog dejstva kao što je metadon, heptanon, buprenorfin, subutex, suboxon, morfin-sulfat, substitol, kompensan i dr. je mnogo teži zadatak od čišćenja od običnog heroina. Samostalno "skidanje na suvo" je praktično nemoguće, čak rizično. Tu je neophodna specijalna detoksikacija u bolničkim uslovima. Optimalno rešenje za skidanje sa opioida (metadona, substitola, kompensana...) je metoda bezbolnog odvikavanja od opijata.

Kako bi oslobađanje od opioida prošlo bezbedno i maksimalno konforno, za svakog pacijenta se izrađuje individualni terapijski program za prevenciju i otklanjanje krize. Neophodno je da lekari budu informisani o svim narkotičkim supstancama, lekovima, dozama koje je pacijent konzumirao, kao i somatskom i psihičkom zdravlju pacijenta. Procenjuju se sve individualne karakteristike svakog pacijenta i izrađuje se optimalni plan lečenja.

Zatim se obavlja priprema i serija različitih procedura rapidne detoksikacije pod opštom anestezijom ili dubokom sedacijom. Plus dodatno obezboljivanje. Između njih se obezbeđuje podrška stabilnog stanja bez apstinencijske krize pomoću infuzija medikamenata. Kako bi se izbegle neprijatnosti usled intravenoznog uvođenja preparata, postavlja se udobni fleksibilni kateter. Etapna detoksikacija od metadona ili drugih opioida se sprovodi na taj način da čovek ne trpi "psihičku krizu", nesanicu, depresiju, promene raspoloženja, kompulsivnu želju za drogama. Profesionalno isplaniran model detoksikacije od narkotika omogućava blagi i bezbolan prelaz u čisto stanje. 90% naših pacijenata uopšte ne oseća neprijatnosti. Kod ostalih se kod najmanje pojave minimalnih simptoma: "jeza", "zima", "kijavica" se odmah obraćaju dežurnom lekaru i dobijaju pomoć. Svi oni su aktivni, funkcionalni, dobro spavaju i imaju dobar apetit.

Po pravilu su pacijenti iznenađeni prijatnom lakoćom i brzinom odvikavanja od metadona ili substitola. Mnogi od njih nam pišu pisma zahvalnosti i preporučuju naše lečenje svojim poznanicima.


Buprenorfinska (subutex) detoksikacija

Buprenorfin je agonist-antagonist opijatnih receptora koji ne izaziva euforiju ni rast tolerancije i ne preti rizikom od predoziranja za razliku od metadona. On omogućava prekid upotrebe opijata (heroin, metadon, morfijum, substitol, kompensan) u roku od nekoliko dana i to lako i bezbolno.

Buprenorfinska detoksikacija obično traje od 5 do 7 dana i daje pacijentu mogućnost udobnog i postepenog prelaza u čisto stanje. Prvog dana čovek ostaje bez narkotika. kada se pojave prvi i najmanji simptomi krize, pacijent dobija zaštitne lekove i prvu subutexa ili suboxona. Buprenorfin zasićuje organizam i zamenjuje opijate izbacujući ih sa receptora. Sa svakim danom se umanjuju doze buprenorpfina do potpunog ukidanja. Postepeno čišćenje od opijata brzom buprenorfinskom detoksikacijom se sprečava fizički i psihički stres pacijenta. Ona je preporučena onim pacijentima koji usled zakomplikovanog gizičkog ili psihičkog stanja ne mogu dobiti ultra brzu detoksikaciju od heroina.

Dva dana posle ukidanja subutexa i posle provere odsustva heroina u organizmu je moguća intervencija pomoću protivrecidivnog naltrexon implanta.
 

Detoksikacija tramadolom

Odvikavanje od heroina (umerene doze) i drugih opijata pomoću redukcije tramadola je druga verzija brze detoksikacije koja se praktikuje već nekoliko decenija
Tramadol je agonist-antagonist opijatskih receptora.
Redukcija tramadola u kombinaciji sa individualnom farmakoterapijom je odlična prevencija simptoma apstinencijske krize za mnoge pacijente. Ona pruža mogućnost čišćenja od narkotika na veoma udoban način i za kratko vreme – 4 do 5 dana (u retkim slučajevima duže). Za to vreme lekar pažljivo kontroliše i reguliše doze tramadola i frekvencije njegovog uvođenja. Takođe se svakodnevno odabiru prateći lekovi za stabilizaciju raspoloženja, sna, pravilnog rada organizma.

Tačna informacija o vrstama supstance i dozama je od vitalnog značaja u cilju planiranja najboljeg modela opijatske detoksikacije u Vašem individualnom slučaju.

Sem navedenih, postoje i druge metode bezbolne detoksikacije od narkotika - "skidanje bez krize", kako to nazivaju sami pacijenti.

Tačna informacija o vrstama supstance kao i dozama je od vitalnog značaja u cilju planiranja bezopasnog i konfornog lečenja.
RefindYourWay će se pobrinuti za optimalan model odvikavanja od droge u Vašem individualnom slučaju. Na taj način ćete postici optimalno rešenje problema ask@refindyourway.com.

 

 

 

 

 


Metode odvikavanja od heroina i metadona. Detoksikacija od opijata.