Naltrexon implanti (blokatori)

 

Šta je Naltrexon implant ili Naltrexon blokator?
Zašto je izumljen potkožni blokator?
Naltrexon tableta vs. Naltrexon implant


Naltrekson tablete (Nalorex, Revia)  se dobro pokazao kao deo programa za odvikavanje od opijata u okviru bolničkog lečenja. Međutim, kod primene u kućnim uslovima su se Naltrexon (Nalorex) tablete pokazale kao nepouzdane. Česte poteškoće kod svakodnevnog samostalnog uzimanja Naltrexon blokatora u obliku tablete  obično rezultiraju recidivom kod lečenja opijatske zavisnosti, stoga su naučnici odlučili da potraže nova sredstva za održavanje apstinencije.

Pročitajte o Naltrexon injekciji.

Naltrexon implant (koji se popularno naziva i Naltrexon čip) i tečni Naltrexon su postali dobro rešenje za pouzdano održavanje apstinencije kod odvikavanja od opijata (kao i alkohola). Odmah posle potkožnog ili intramuskularnog plasiranja Naltrexon implanta, počinje njegovo dejstvo na taj način što se postepeno oslobađaju male doze preparata, dok se sam implant polako rastapa. Implant održava neophodnu koncentraciju Naltrexona u serumu krvi u periodu od više nedelja, pa i meseci. Opijatski receptori ostaju pouzdano zatvoreni što znači da heroin ne može dospeti do njih i vratiti čoveka u kandže zavisnosti.

Naltrexon implanti produženog dejstva su se počeli primenjivati kao deo programa odvikavanja od opijata 90-ih godina, prvo u SAD, Australiji, a zatim i Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Rusiji. Danas se Naltrexon implanti prepisuju kao magistralni lek po celom svetu.

Samo nekoliko farmaceutskih kompanija i laboratorija proizvodi kvalitetne Naltrexon implante. Naltrexon čip može biti cilindričnog, oblika kuglice ili tablete bele ili bež boje. Protivopijatski implanti su hermetično zapakovani u specijalni špric sečenog vrha i sterilizovani gama zracima. Različite vrste implanta sadrže od 500mg do 7660mg protivopijatskog blokatora i efikasno obezbeđuju zaštitu od recidiva u periodu od 2 do 12 meseci.

Potkožno plasiranje Naltrexon čipa se obavlja pod lokalnom anestezijom. Zahvat započinje hirurškim rezom od 2cm u predelu abdomena ili ramena. U pažljivo formiran omanji kanal se uvodi špric sa Naltrexon implantom, a rana se zašiva sa 2 ili 3 šava.
Zatim se šavovi sterilno previjaju. Intervencija ugranje blokatora traje nekoliko minuta. Šavovi se skidaju posle 7 do 10 dana.

Kuglica Naltrexon implanta se može zadržati ispod kože još nekoliko nedelja po isticanju roka delovanja, a zatim se postepeno potpuno rastvara.
 

Prednosti Naltrexon implanta u odnosu na oralni Naltrexon:

- Sigurnija zaštita od recidiva u lečenju narkomanije, tako da nije potrebno svakodnevno uzimanje leka
- Izbegnuti su konflikti između pacijenta i saradnika zahvaljujući činjenici da nije neophodan stalni nadzor nad uzimanjem Naltrexon tableta
- Isključena je mogućnost da osoba “zaboravi”, propusti, ispljune ili se predomisli u vezi sa uzimanjem Naltrexona
- Dovoljna je mala doza leka (1nanogram na 1ml seruma krvi) u cilju efikasne zaštite od recidiva, s obzirom da se isključuje preliminarna biotransformacija blokatora u želucu ili jetri
- Smanjenje žudnje-želje i drugih simptoma psihičke zavisnosti. Naltrexon implant eliminiše svakodnevnu borbu motiva i težak izbor između leka i supstance.
- Pacijent je često svestan svog “stražara” ispod kože i zahvaljujući tome se oseća smirenije i zaštićeno.


Nedostaci i neželjena dejstva Naltrexon implanta:

- Mala hirurška intervencija i mali ožiljak na koži.
- U 5% - 8% slučajeva može doći do lokalne alergijske reakcije ili reakcije odbacivanja Naltrexon implanta koja se lako eliminiše savremenim lečenjem. Međutim, kasnije se mora preći na Naltrexon injekciju ili Naltrexon tablete.

Važno upozorenje:
Veoma je važno je da intervenciju ugradnje implanta obavi kvalifikovani hirurg koji je prošao obuku o Naltrexon blokatorima.
 Sadržaj kratkog filma o Naltrekson blokatorima

Doktor Šubaev, psihijatar i expert u lečenju bolesti zavisnosti, govori o Naltrexone implantima.

- Šta je Naltrexon?
- Naltrexon je potpuni opioidni antagonist. To je lek koji štiti sve vrste opioidnih receptora od svih prirodnih i sintetičkih morfijumskih supstanci. Mozak ne može više «uživati» u ovakvim supstancama zahvaljujući prisustvu naltrexona i odučava se od zavisnog ponašanja. Naltrexon je biljnog porekla i ima visoki nivo bezopasnosti. Naltrexon postoji više od pola veka, medicinski je dobro proučen, preporučuje ga i FDA kao visokoefikasni preparat kod odvikavanja od raznih zavisnosti.

- Gde se Naltrekson najviše primenjuje?
- Naltrekson se najviše primenjuje kao pouzdani blokator protiv heroina i drugih opijatskih droga. Međutim, Naltrexon se dobro pokazao i kod lečenja alkoholizma, zavisnosti od stimulatora, patološkog kockanja i čak zavisnosti od šopinga. Mnogi pacijenti primećuju smanjenje žudnje već na samom početku lečenja. Naravno, najbolja varijanta lečenja je kada se primenjuje kompleks raznih medikamenata i metoda. To su dokazala i naučna istraživanja sprovedena poslednjih 10 god kao i ogromno praktično iskustvo američkih lekara, pionira Naltrexon održavanja.

- Zašto je oralni Naltrexone u manjoj meri zadovoljio potrebe kako lekara, tako i pacijenata?
- Zato što se tablete ili kapsule moraju uzimati svakodnevno. Naltreksone je efikasan kada pacijenti ne propuste niti jedan jedini dan, ne zaboravljaju da ga uzimaju, ne predomisle se, ne ispovraćaju lek. U čoveku se svkadnevno vodi teška borba da li da uzme tabletu revije ili liniju heroina. Ukoliko pobedi đavo, ciklus se ponavlja – zavisnost, razočarenje u sebe i lekare, depresija, potraga za novim lečenjem.

- Zašto je Naltrexon implant bolji?
- Zato što su implanti mnogo pouzdaniji. Pre svega zato što se implant plasira potkožno i nemoguće je zaboraviti popiti ga ili ispljunuti. To je odgovorna odluka samog pacijenta i ozbiljno lečenje.
Kao drugo, depo naltrekson se polako oslobađa iz čipa. Tokom nekoliko meseci se zadržava konstantna koncentracija leka u krvi. To pruža stabilnu zaštitu od narkotika.
Kao treće, naltrexone koji se oslobodi iz implanta dospeva direktno u krv i na receptore. To znači da se izbegava prethodna transformacija i dezaktivacija u želucu i jetri.
Sve prethodno navedeno nam govori da je za postizanje dobrih rezultata dovoljna mnogo manja doza naltrexona u poređenju sa tabletama.

- Kakvi su nedostaci naltrexon implanta?
- Kod naltrexon blokatora je neophodna petominutna hirurška intervencija, uslovi sterilnosti, aseptike i antiseptike, lokalna anestezija, šavovi i previjanja. Ostaje ožiljak od oko 2cm i moguće su alergijske i upalne reakcije u manje od 10% slučaja. Moram dodati da se ti problemi lako rešavaju ukoliko je lekar stručan i pacijent disciplinovan. Stoga sve više heroinskih i drugih zavisnika se odlučuju na čip.

- Šta raditi ako dođe do alergije?
- Neophodno je da se istog momenta alergijska reakcija leči i zaustavi. U buduće se implant mora zameniti sa injekcijom naltrexona. Vivtrol i uljani rastvor naltrexona ne izazivaju alergijske reakcije.

- Koliko dugo rade naltrexon implanti?
- Postoje razni implanti sa dužinom delovanja od 2, 3, 5, 6 i 12 meseci. Sada naučnici rade i na 24-mesečnom naltrexon implantu. U mojoj praksi su se najbolje pokazali, kako po ceni tako i po kvalitetu, američki implanti na 3 i 5 meseci. Time što se snabdevamo direktno kod Pellet Technologies, imamo najniže cene u Evropi. Najbolji je i kvalitet, jer ih proizvodi dam tvorac naltrexon implanta i vlasnik patenta, doktor Lans Guberman iz New jersey.

- U kojim zemljama su naltrexone blokatori najpopularniji i najpriznatiji?
- U Americi, Rusiji, Engleskoj, Australiji. Međutim, može se slobodno reći u celom svetu sudeći po broju ljudi koji nam dolaze radi naltrexon održavanja.

 

 

 
Video o Naltrexone blokatorima: kako Naltrekson implant pomaže kod odvikavanja od heroina i drugih opijatskih drogi.

Zaštita od recidiva kod zavisnosti od heroina i drugih opijata pomoću Naltrekson implanta je priznata i preporučuje se od strane “The Coleman Institute” (SAD).


Naltrekson implanti blokatori protiv heroina

Originalni američki Naltrekson implant od Pellet Technologies LLC (New Jersey, SAD) nam dostavlja direktno poizvođač.

 

 

 

 

 


Obratite pažnju:


Pronalazač Naltrekson implanta dr. Guberman tvrdi da samo 1 nanogram Naltreksona na 1 mililitar krvi štiti receptore od opijatskih supstanci. Naltrekson implant obezbeđuje još veći nivo blokatora u cilju veće pouzdanosti.

Velike doze oralnog Naltreksona se prerađuju u želucu i jetri čime brzo gube svoju koncentrisanost. Tablete Naltreksona opterećuju jetru, jer su hepatotoksične dok Naltrekson implanti izbegavaju gorepomenute nuspojave, jer se rastapaju sporo oslobađajući manje količine leka. Na taj način Naltrekson dospeva direktno u krvotok i do ćelijskih receptora.Tagovi:
Naltrekson implant za lečenje opijatske zavisnosti.
Prednosti i nedostaci naltrekson blokatora.
Indikacije i kontraindikacije potkožnog naltrexon implanta.
Neželjena dejstva protivheroinskog čipa.
Naltrekson implanti u Srbiji i Crnoj Gori.
Plasiranje naltrexon implanta.
Nova pouzdana zaštita od recidiva.
Proizvođači Naltrekson čipa.
Naltrexon implant vs. Nalorex.
Lek za odvikavanje od heroina.