Zavisnost od sedativa, zavisnost od lekova ili tabletomanija


Zavisnost od lekova je sindrom koji se javlja kod upotrebe psihotropnih supstanci (benzodiazepina, sedativa, barbiturata, lekova za spavanje, psihostimulatora i dr.). Tabletomaniju karakteriše patološka potreba za uzimanjem lekova kako bi se izbegla pojava apstinencije ili psihičkih problema i fizičkog diskomforta koji se javljaju pri prestanku uzimanja tih lekova. Pomenuti simptomi se javljaju i kod uzimanja antagonista navedenih lekova.

Simptomi psihičke zavisnosti od lekova

Kod psihičke zavisnosti prekid uzimanja lekova je praćen emocionalnim i psihičkim diskonfortom. Napetost, uznemirenost, nemir u telu, nervoza, razdražljivost, plačljivost, strah od nesanice i nesanica su neki od simptoma. Sve navedeno izaziva i pojačava patološku želju za uzimanjem leka koja može dostići stepen patološkog nagona i kompulsivne potrebe za pribegavanjem istih. Ta kompulsija može dovesti do povećavanja doza i do predoziranja.

Simptomi fizičke zavisnosti od lekova

Kod fizičke zavisnosti od lekova prekid uzimanja preparata dovodi do apstinencijalnog sindroma koji je praćen različitim vegetativno-somatskim i neurološkim poremećajima kao što su drhtavica, znojenje ili suvoća kože, lupanje srca, promena krvnog pritiska, glavobolja, povišena osetljivost na svetlost, zvuk, a postoji i opasnost od epileptičkih napada. Pojavu apstinencijalnog sindroma može izazvati i prijem antagonista lekova koji su izazvale zavisnost.

Pozivamo Vas da nam se obratite ukoliko imate pitanja. Mi poštujemo Vašu anonimnost.
Kliknite ovde i pošaljite popunjen formular.

Saznajte više o lečenju zavisnosti od sedativa.