Lekarska istina o lečenju bolesti zavisnosti


Društvo kao i sami zavisnici izmišljaju različite opasne mitove o bolestima zavisnosti, najčešće narkomaniji. Uopšteno mitovima se pokušavaju objasniti brojni neuspešni pokušaji u lečenju narkomanije i alkoholizma i postizanju čistog načina života bez upotrebe psihoaktivnih supstanci.

Neki od mitova glase:
- Kriza i simptomi apstinencijske krize su iskupljenje za grehove narkomanskog uživanja.
Narkoman mora proći kroz takvu kaznu kako se ne bi vratio drogama –recidivirao.
- Zar je alkoholizam bolest ukoliko je alkoholičar u stanju da uopšte ne pije mesecima, a kada jednom počne da pije, ne može da se zaustavi?
- Trezvenost je kazna za prošlo uživanje u psihoaktivnim supstancama i ispunjena je nesanicom, dosadom i depresijom.
- Jednom narkoman – zauvek narkoman.

Hajde da poslušamo razgovore lekara specijalista za lečenje bolesti zavisnosti:

"Dozvoliti čoveku da strada od sindroma apstinencijske krize je apsolutno neopravdani sadizam kao dodatak činjenici da je on već bolestan. Dozvoliti apstinencijsku krizu samo šteti zdravlju pacijenta."

"Za svakog pacijenta se može odraditi model bezbolne detoksikacije i lako očistiti of opijata."

"Odvikavanje od fizičke zavisnosti od heroina, metadona, morfijuma i drugih opijata, ma koliko detoks prošao bezbolno i komfortno, ne otklanja psihičku zavisnost ili žudnju. Tu je potrebno dodatno specijalno lečenje."

"Postoje mnogobrojne metode za lečenje bolesti zavisnosti. Ipak, svaki metod pomaže jednima i beskoristan je za druge. To je razlog neuspesima i razočarenjima. Visoka uspešnost zavisi od izabranog individualnog programa lečenja."

"Metadonski program je kapitulacija društva i medicine pred bolestima zavisnosti. Ona stvara iluziju lečenja i uspeha, podlo obrazovavši još težu zavisnost. Šta raditi ako čovek ipak želi da postane čist?"

"Na sreću postoji lečenje i od metadonske zavisnosti."

"Najteži zadatak adiktologije je osloboditi čoveka od opsesivnih misli, sećanja i žudnje za supstancom. U današnje vreme se pojavljuju sve efektivnije metode kontrolisanja žudnje sve do potpunog otklanjanja interesovanja za drogama."

"Pomoću averzivne terapije se može postići ne samo ravnodušnost, već i odvratnost prema supstanci. To je sigurnija zaštita od recidiva."

"Apstinencija može biti prijatan i poželjan način života. Rodili smo se čisti i proživeli najbolje godine života kao čisti."

"Trezvenost prestaje biti kazna kada kvalifikovani lekar zaštiti bivšeg zavisnika od stresa, depresije, emocionalne napetosti. Tek kada se čovek oseća opušteno i zadovoljno, želi da produži apstinenciju i zdrav život."

"Savremene terapeutske tehnologije pružaju mogućnost za produžavanje komfortne apstinencije onoliko koliko je potrebno dok se mozak u potpunosti ne oporavi i počne ponovo lučiti endorfine – hormone zadovoljstva. Tada je čovek praktično zdrav i prestaje neophodnost za lečenjem."

"Dugotrajni process oporavka mozga se najbolje kombinuje sa antirecidivnom zaštitom pomoću Naltrexon depoa (koji se popularno zove Naltrexon implant, blokator ili čip)."

"Narkomanija i alkoholizam su izlečive bolesti i dokaz tome su hiljade ljudi koji imaju srećne porodice i uspešne karijere. Oni su zaboravili na nekadašnju zavisnost kao na neprijatnost iz daleke prošlosti."

Da bi se došlo do izlečenja, treba ispuniti 3 uslova:
METODA + SPECIJALISTA + SPREMNOST.

Imate pitanja? Kliknite ovde kako biste dobili pouzdane odgovore od specijaliste.