Zavisnost od stimulatora (kokain i amfetamini)

 

Simptomi kokainske i amfetaminske narkomanije


Psihički simptomi zloupotrebe kokaina i amfetamina:

- Emocionalni uspon, euforija
- Osećaj priliva energije
- Pojačanje umne aktivnosti
- Dugi periodi nespavanja
- Sniženje potrebe za spavanjem
- Snižen apetit
- Povećanje fizičke izdržljivosti

Fizički simptomi zavisnosti od kokaina i amfetamina:

- Ubrzani puls, tahikardija
- Učestalo disanje
- Suženje krvnih sudova
- Povišen krvni pritisak
- Povišena telesna temperatura
- Znojenje
- Proširene zenice

Prvo vreme zloupotreba kokaina i amfetamina, kao i drugih stimulatora se nikako ne manifestuje. Međutim, sa daljom upotrebom stimulatora se javljaju očigledni simptomi zavisnosti: gubitak na težini, neuredan spoljašnji izgled, crvenilo na koži, hronična kijavica, česte respiratorne infekcije. Nalazeći se pod dejstvom kokaina, čovek može biti budan nekoliko sati, a zatim spavati duži vremenski period.

Psihološki simptomi zavisnosti od kokaina i drugih stimulatora mogu biti gubitak interesa za druženjem, ranijim hobijima  ili bilo kojoj drugoj aktivnosti, problemi kod kuće, u školi i na poslu. Narastajuća psihoza se može manifestovati ponavljanjem konvulzivnih pokreta, kao što su rad prstiju ili igra sa kosom. U slučaju ozbiljnog predoziranja kokainom su karakteristične proširene zenice, tahikardija, znojenje, hipertenzija. Kokain i amfetamini mogu izazvati slušne halucinacije (čovek “čuje glasove“) i tešku depresiju kao i nagle promene raspoloženja. Učestali su nastupi netrpeljivosti i agresivnosti, nervoze i nenormalne ljutnje.

Na sva Vaša pitanja odgovara psihijatar-adiktolog na mail ask@refindyourway.com ili telefon + 381.(0)69.120.34.75. Anonimnost zagarantovana.

Saznajte kako se zavisnost od kokaina leči.

 

 

 

 


Zavisnost od kokaina, amfetamini, stimulatori