Spas u drugačijem načinu života


RUSKI SPECIJALISTA ZA PSIHIJATRIJU I OSNIVAČ MEĐUNARODNE MREŽE KLINIKA ZA BOLESTI ZAVISNOSTI DR VIKTOR ŠUBAEV U MISIJI ZDRAVLJA U CRNOJ GORI

Pročitaj članak na sajtu lista Nezavisni dnevnik Vijesti
14.09.2010.

Podgorica – Ruski specijalista za psihijatriju i osnivač Međunarodne mreže klinika za bolesti zavisnosti "Refind your way" dr Viktor Šubaev, trenutno je u Crnoj Gori, kako bi građanima približio nove načine liječenja bolesti zavisnosti.
Dr Šubaev, koji je predvodnik ruskog načina liječenja bolesti zavisnosti, koje osim medikamenata uključuje i djelovanje psihoterapije, kaže i da su zavisnici iz Crne Gore probali taj sistem liječenja u klinikama sa kojima on sarađuje.
Najbliža klinika u kojoj se primjenjuje terapija dr Šubaeva nalazi se u Beogradu, i prema njegovim riječima od osnivanja 2008. godine, posjetilo je oko 100 pacijenata iz Crne Gore.
"Radimo prema principu 'refind your way', a smisao je ne samo da se čovjeku ukaže medicinska pomoć i obavi bezbolno skidanje sa narkotika, već da mu se pomogne da promijeni način života", objašnjava dr Šubaev.
Nakon hospitalizacije, koja najprije podrazumijeva liječenje medikamentima u bolnici, pacijent nije u potpunosti izliječen, smatra on.
"Ogroman broj pacijenata posle detoksikacije ulaze u depresiju ili u neke druge oblike psihološke krize. Smisao 'refind your way' je da vratimo čovjeka na njegov pravi put, to znači vratiti se prirodnim zadovoljstvima, interesovanjima, unutrašnjim motivacijama", kazao je on.
Liječenje obavezno počinje ljekovima i u bolnici, traje nekoliko nedjelja, a nakon toga slijedi bolničko liječenje godinu dana, i to strogo prema preporukama ljekara.
"Tokom 12 mjeseci pacijent je neprestano pod kontrolom ljekara, a za godinu dana mi već čiste savjesti možemo reći da je uspješno izliječen", kazao je on.
On objašnjava da najprije koriste detoksikaciju organizma koja podrazumijeva čišćenje od narkotika, terapiju zvanu "smart drug detoks".
"Proces detoksikacije može da bude izuzetno težak, ali to radimo apsolutno bezbolno tako da pacijent može normalno da spava, da jede i u potpunosti bude funkcionalan", kazao je ruski psihijatar.
Dr Šubaev objašnjava da je proces detoksikacije koji duže traje mnogo bolji, jer tako organizam izbjegne stresove, a organi “ne trpe”.
"Kao rezultat toga čovjek ulazi u čisto stanje fizički apsulutno očuvan, a štitimo ga specijalnim medikamentima i terapijom bez medikamenata i od psihičke krize", objasnio je dr Šubaev.
Poslije detoksikacije, kazao je on, slijedi "infoturn" terapija, pomoću aparata, kompjuterske tehnologije i holističke terapije koje postoje već hiljadama godina, i na taj način omogućavaju izlazak iz psihičke krize.
"Kada je pacijent čist, za tri do sedam dana, on ne osjeća depresiju, nervozu, nesanicu, ne pati od naglih promjena razpoloženja. 'Infoturn' pomaže da se dan za danom smanji interesovanje prema narkoticima", rekao je on. Ipak priznaje, da, kao ni druge terapije, ni ova nije sa stopostotnim učinkom, pa se dešavalo da se zavisnici vrate na tretman u bolnicu i nakon liječenja.
"Ima pacijenata koji ne poštuju pravila, koji prestaju uzimati ljekove, i iz nekih razloga počnu uzimati druge supstance, i tada dolaze ponovo na liječenje. Dešava se da je čovjek riješio problem sa narkoticima, ali je počeo da uzima sedative", kazao je on.
A preporuke ljekara se uglavnom tiču strogog poštovanja uzimanja ljekova, kao i pravila o načinu života, komunikaciji, uputstava s kim se ne smije družiti, a s kim je neophodno, i kako da formiraju zdrave odnose sa ljudima.

 

 

Alkoholizam rijetko priznaju


U Crnoj Gori je, kako je objasnio dr Šubaev, prisutan i alkoholizam, i mnogi ljudi ne shvataju da su zavisini, i dolaze na liječenje samo onda kada nastupe komplikacije.
On kaže da ukoliko organizam konstantno izdržava veće količine alkohola, jasno je da je riječ o zavisnosti. Ako bi naglo prestao da pije, rekao je dr Šubaev, javlja se apstinencijska kriza, pa ne može da istraje, jer to njegov organizam ne dopušta.
"Zato je neophodna detoksikacija i metabolička terapija, kako bi pacijent ponovo počeo da funksioniše. Psihološkom terapijom pomožemo mu da osjeti gađenje na ukus i miris alkohola", rekao je dr Šubaev.
D.Đ.