DR VIKTOR ŠUBAJEV U BORBI PROTIV ALKOHOLIZMA


17.10.2010.

Pročitaj članak u crnogorskom dnevnom listu DAN

Ko je kriv

 

~Oko 30 odsto Crnogoraca redovno konzumiraju alkohol. Mnogi od njih prije ili kasnije obolijevaju i postaju alkoholičari Postoje desetine uzroka ove pojave. Između ostalog je to neodgovornost i infantilizam savremenog muškarca, epidemija depresije i anksioznosti tokom posljednje decenije, nacionalna alkoholna tradicija i čak osobena ekonomska politika. Ko je zaista kriv za tu veliku nesreću u mnogim porodicama?

 

Na to pitanje odgovara dr Viktor Šubajev, ruski psihijatar, specijalista u oblasti liječenja bolesti zavisnosti.

 

- Jedan od uzroka može biti adolescentska reakcija emancipacija i oponašanju „kul" idola. Sem toga i društvo nekako prećutno dozvoljava da se čovjek pomoću alkohola bori protiv stresa, boemske mode i još mnogo toga.

Međutim, pravi uzrok se krije u nečemu sasvim drugom.

 

- Alkohol je metabolička zamka za naše ćelije. Kada se čovjek tek upozna sa alkoholnim napicima, organizam ih doživljava kao otrov i često se brani mučninom i povraćanjem. Čovjek naglo počinje da se osjeća loše kao i kod bilo kog drugog trovanja. Ali se sa vremenom ćelije navikavaju i čak uče kako da izvuku „korist" iz alkoholnih pića. Ćelije koriste etanol kao gorivo, kao izvor lake, jeftine i brze energije. Za razliku od hrane, alkohol ne treba spremati, žvakati, variti, usvajati i dugo prerađivati u našim ćelijskim laboratorijama. Kada alkohol dospije u organizam, on počinje odmah djelovati, brzo i kao varnica. Veselo i energično!

 

~ Da li to znači da posle nekog vremena organizam počinje da daje prednost tom „veselom otrovu"?

 

- Upravo tako. Medicina je zabilježila da ukoliko čovjek dugo pije alkohol, dolazi do sniženja apetita, a želja za alkoholom ne prestaje čak i u slučajevima jake intoksikacije. To znači da su ćelije zaboravile na bjelančevine, masti, ugljenehidrate, vitamine i prešle na alkoholni metabolizam i da im je bez alkohola veoma loše. One se bukvalno guše. Za alkoholičara je to pitanje života i smrti. To je razlog zbog koga je on u stanju da pređe preko žene i djece kako bi došao do flaše. Ni moralne vrijednosti ga u tome neće spriječiti.
D.T.