ČPP o Naltrexon blokatorima protiv opijatskih droga

 

• Šta je supstituciona terapija (terapija održavanjem)?

• Opijatska supstituciona terapija znači da se legalne droge (kao što je metadon (heptanon), buprenorfin (subutex, suboxon), morfium-sulfat (substitol, kompensan), medicinski heroin) prepisuju pod lekarskim nadzorom, osobama koje su zavisne od heroina. Tada pacijenti nastavljaju da uzimaju legalne opioide pokušavajući da smanje svoje dnevne doze, da rade, da se adaptiraju na normalan život, ali da ipak ostanu korisnici narkotika. Na žalost, tolerancija na opijate ostaje i zavisnik je često prinuđen da doda i doze heroina, sedativa ili nekih drugih psihoaktivnih supstanci. Tada zavisnost postaje samo još komplikovanija. Pri tome je detoksikacija od metadona teža nego od heroina.
Opijatska supstituciona terapija nije lečenje zavisnosti od psihoaktivnih supstanci, već smanjenje štete. To je program za zavisnike od ilegalne zloupotrebe psihoaktivnih supstanci opijatskog tipa.
 

• Šta je terapija održavanja Naltrexonom?

• Terapija održavanja Naltrexonom za odvikavanje od heroina, metadona i drugih opijata i opioida je održavanje čistog organizma od svih opijatskih supstanci pomoću Naltrexona.
Prvo se sprovodi detoksikacija ukoliko pacijent nije čist, zatim se obavljaju testovi kako bi se proverila čistoću organizma na droge i odmah posle toga se uvodi Naltrexon koji blokira opijatske receptore od opijata i sintetičkih opijatskih droga. Osoba je zaštićena od povratka narkoticima tj. recidiva. Apstinencija je tada neograničena pod uslovom da se Naltrexone blokator produžava na vreme. To je realna šansa da bivši zavisnik promeni svoj život.
 

• Kakva je razlika između metadona ili drugih opijatskih terapija za održavanje i Naltrexone terapije?

• Razlika je jednostavna: ili će osoba celog života upotrebljavati narkotike (bilo da su to legalni narkotici ili ilegalni), ili će štititi svoju apstinenciju Naltrexonom i ponovo učiti da uživa u čistom, zdravom životu.
Odluka je na Vama. Kada izaberete prijatnu apstinenciju, mi Vam možemo kvalifikovano pomoći.


• Kako Naltrexon štiti od recidiva kod narkomanije?

• Naltrexone se “lepi” za opijatske receptore i pouzdano ih zatvara. Ukoliko heroin i dospe u organizam, neće doći do receptora i neće moći proizvesti osećaj opijenosti ili bilo koji drugi efekat. A kada nema zadovoljstva, nema ni smisla za zloupotrebom. To sprečava recidiv kod opijatske zavisnosti. Osoba se na psihološkom planu oseća mnogo mirnije i sigurnije. I nema podsvesne želje za drogom koja je obična pojava kod nezaštićenih apstinenata.


• Kada se može otpočeti sa Naltrexon-indukcijom?

• Odmah posle postizanja negativnih rezultata na opijatskom testu, koji potvrđuju da je organizam 100% očišćen od supstanci. To znači da neće biti reakcije apstinencijalne krize na Naltrexon implant ili Naltrexon injekciju. Sve će proći lako.
 

• Kada dolazi do pojave neprijatnih reakcija na Naltrexon? I kako ih izbežati?

• Ukoliko pacijent nije dobio kvalitetnu detoksikaciju, ukoliko nisu urađeni neophodni testovi na opijate, ukoliko organizam nije očišćen u potpunosti, javljaju se neprijatni simptomi apstinencijalne krize. Neophodno je da se oni smesta otklone u bolničkim uslovima.
 

• Do kakvih problema može doći posle implantacije Naltrexone čipa?

• U retkim slučajevima se može pojaviti alergijska reakcija na implant koja se eliminiše u kratkom roku pomoću aktivne antihistamične i protivinflamacione terapije.

Septičke komplikacije kod implantacije se javljaju ukoliko:
1. se umesto standardnog fabričkog implanta koristi preparat sumnjivog porekla
2. pakovanje implanta je oštećeno ili je istekao rok trajanja
3. hirurški zahvat je sproveden nekvalifikovano, bez ispunjavanja standarda aseptike i antiseptike
4. postoperativne procedure su odrađene nekvalifikovano (previjanje, obrada kože, skidanje konaca)
Izbor visokoprofesionalnog i pažljivog hirurga omogućava da se zbiljni problemi izbegnu.

• Kakvi su problemi mogući posle injekcije Naltrexona? I kako ih izbeći?
• Injekcija tečnog implanta (Naltrexon ili Vivitrol) krajnje retko izazivaju alergijske reakcije. Svojevremena protivalergijska terapija otklanja reakciju.

• Zašto je striktno zabranjeno eksperimentisanje sa supstancama pod Naltrexon blokadom?
• Dešava se da pacijent proverava efikasnost Naltrexona i proba heroin ili neku drugu opijatsku supstancu. Ne osetivši obično dejstvo, on povećava količinu supstance sve dok se ne dođe do iznenadnog predoziranja. S obzirom da je čist organizam izgubio raniju toleranciju na heroin, i najmanje količine narkotika mogu izazvati pogubne posledice koje mogu dovesti i do tragičnog završetka.

• Da li je moguce "probiti", "potrositi", "prevariti" Naltrekson implant i konzumirati narkotike preko implanta?
• Neki zavisnici se hvale time sto umeju u svakom trenutku da "pobede" Naltrekson zastitu. Mnogi dileri daju savete i obucavaju kako probiti Naltrekson blokadu.
Kao prvo, to je veoma opasno zato sto covek moze umreti od iznenadnog predoziranja ako uzima drogu preko Naltreksona.
Ka drugo, zasto postaviti Naltrekson blokator i potom sa rizikom po zivot se boriti protiv njega?
Ako je covek odlucio da ostane cist i uzeo Naltrekson implant, on ne sme da eksperimentise sa narkoticima.


• Koliko vremena je potrebno imati Naltrexon blokadu?
• Imajući u vidu da rehabilitacija mozga i dovoljno lučenje endorfina može trajati i godinu dana, mi preporučujemo produžavanje Naltrexon održavanja ne manje od 12 meseci.

• Da li implant ostaje pod kožom i posle završetka njegovog dejstva?
• Da, biopolimeri koje sadrži implant se tope duže nego što se troši Naltrexon. Iz tog razloga on ostaje ispod kože nekoliko nedelja duže posle dovršetka njegovog delovanja što znači da treba postaviti novi implant u unapred određeno vreme dok će stari postepeno nestati.

• Da li se može uzimati oralni Naltrexon ukoliko se ranije pojavljivala alergija na implant?
• Da. Alergija se obično javlja na magnezijum stearat koji implanti sadrže. U tabletama Naltrexon hidrohlorida njega nema i ne dolazi do alergije.

• Da li alergija na implant smanjuje njegovu efektivnost?
• Protivalergijska terapija ni na koji način ne utiče na dejstvo implanta.

• Kakvih se pravila treba pridržavati posle implantacije Naltrexone depoa?
1. Svojevremeno se obratiti medicinskom radniku na previjanje i hirurške kontrole.
2. Ne kvasiti zavoje.
3. Ne podizati teške predmete ne manje od mesec dana od dana intervencije.
4. Svojevremeno skinuti konce (obično 10. dana).
5. U slučaju promena bilo koje vrste se treba u najkraćem roku obratiti lekaru.

 


Televizija poziva strane stručnjake kako bi se javnost informisala o Naltrexone implantima.Ruski psihijatar-adiktolog govori o Naltrekson implantima kao uspešnoj alternativi Minesotskog programa "12 koraka". Doktor otvoreno odgovara na žestoka pitanja novinarke ATLAS TV, objašnjava, upozorava, preporučuje blokatore protiv droge.


Isključivo stručno lice može pravilno plasirati implant

Naltrekson implant koji ugradjuje hirurg specijalista.Plasiranje čipa protiv droge.

Plasiranje Naltrexon implanta je petominutna jednostavna intervencija. Međutim, neophodno je da proceduru obavi iskusan hirurg koji će ispoštovati pravila aseptike i antiseptike.

 

 

 

 

Obrati pažnju:
Naltrekson implanti u Rusiji imaju državnu licenzu i registraciju. Pogledajte pravne dokumente i naučna ispitivanja povodom ruskog opijatskog blokatora "Prodetokson",čiji je prototip bio Naltrekson implant američke proizvodnje Wedgewood Pharmacy:
link.